Направи си сам

УСУКАНА ПИТА С МЕД И ОРЕХИ

Продукти за сладкото тесто:

4 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша прясно мляко
3 чаени лъжички суха мая
4 супени лъжици разтопено масло
1 чаена лъжичка течна ванилия
2 яйца
 Замесва се тесто и се оставя да втаса около 1.5-2 часа докато удвои обема си.
Може да се сложи в намазнен плик и да се съхранява в хладилник до 24 часа.

Плънка:

3 супени лъжици разтопено масло
3 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка канела
2/3 чаена чаша счукани орехи
1/3 чаена чаша захар
Смесва се маслото с меда.Смесват се и орехите със захарта и канелата.

Глазура:

1 чаена чаша пресята пудра захар
5 чаени лъжици прясно мляко
1/2 чаена лъжичка ванилия

 Сладкото тесто се разделя на 2 топки.Върху набрашнена повърхност се азточва пъвата топка, докато се получи окръжност с диаметър 22 см. Поставяме в намаслена тава.Мажем с маслото и меда и отгоре поръсваме орехите със захарта. Разточва се другата топка тесто и се поставя върху орехите.
В средата се поствя капачка с диаметър около 2.5 см.Притиска се към тестото, за да се отбележи.Започваме да режем питата на 12 равни сегмента, като режем от края към средата, до кръглата форма(капачката), която сме сложили в центъра.
Повдига се един от получените сегменти внимателно, за да не се скъса и се усуква 2 пъти в една и съща посока.Тази операция извършваме с всеки от останалите сегменти.Стараем се да усукваме всички сегменти в една и съща посока.
Оформената вече пита втасва 1 час в топло помещение.
Пече се 20-25 мин при загрята на 175 градуса фурна, до получаване на златисто кафяв цвят.
След изваждане от фурната веднага се изважда от тавата и се поствя да изстива върху метална решетка за около 30 мин.
Поръсва се с глазурата докато е топла питата.Аз не винаги правя глазурата, защото е достатъчно сладка и вкусна и без нея.


Да ви е сладко!