Мъфини


Преди да се запаля по правенето и декорирането на торти, първо се влюбих в мъфините.Накупих си всякакви тавички и хартиени капсулки за тях и започнах буквално да бълвам въпросните сладкиши.Пробвах всякакви рецепти - с плодове, с шоколад, с пълнеж и без пулнеж, с глазура или без.Беше ми много забавно и ... вкусно. Експерементирах и в същото време се учех на тънкостите в направата на тези малки сладкишчета.
Сега искам да ви разкажа малко за мъфините.Всички си мислят, че мъфините са просто кекс, но опечен в малки чашки.Но не е съвсем така.Ще споделя с вас какво научих от един голям майстор на мъфини Марк Кросман. На книгата му "Scrumptious muffins"  попаднах случайно, когато ми я донесе от Лондон моят съпруг. Изчетох я с голям интерес и започнах да изпробвам рецептите в нея.Някои от тях ще публикувам по-късно в блога си в раздела "Направи си сам".
В повечето случаи ние се възхищаваме на външния вид на мъфините, защото те са малки, симпатични, изглеждат и миришат добре.Но когато ги опиташ, вътре няма нищо...просто суха въздушна маса със сладък вкус. Къде се крие тайната за това да направиш вкусен и здравословен мъфин? В повечето случаи съставките, които са здравословни, са същите тези, които ни карат да харесваме мъфините.Просто е важно да знаем как да ги използваме и комбинираме.
Ето малко информация за някои от основните съставки, които използваме, когато правим мъфини :
  • Плодове
Всички знаем, че консумирането на много плодове е полезно за нашето здраве.Но колкото повече обработваме плодовете топлинно, толкова повече те губят витамините си. Тази загуба на витамини може да бъде намалена, като поставяме плодовете в центъра на мъфина, където температурата се покачва най-малко и да използваме големи парчета плодове, за да сме сигурни, че не се пекат твърде много.Можем да използваме както пресни, така и сушени плодове.
  • Мазнини
Когато правим мъфини, в повечето случаи е по-добре да използваме слънчогледово олио, а не масло.Освен, че се отразяват по добре на сърцето, растителните мазнини правят мъфините наистина "влажни" в тяхната сърцевина.Те се се смесват с брашното по-добре от маслото и по този начин се предотвратява производството на твърде много глутен, а от там  и изсъхването на мъфините.

  • Бяло или пълнозърнесто брашно
Като цяло това е въпрос на личен избор, но трябва да се има предвид, че пълнозърнестите мъфини много често са твърде сбити като консистенция и недостатъчно влажни.

ХУБАВИЯТ МЪФИН Е...добре навдигнат, куполообразен сладкиш, златист и добре оцветен, но не препечен в краищата и на дъното, с достатъчно влага, възвръщащ формата си при натиск както гъба, с изобилие  от плодове или друг пълнеж.

Нещо особено важно за мъфините е смесването на продуктите.Разделят се на две места сухите е мокрите съставки. Когато ги смесваме, не трябва да бъркаме твърде дълго. Разбъркваме ги на ръка, не с миксер, само няколко разбърквания.Целта е да се смесят леко продуктите.Може би все още ще има бучици от неомесено брашно тук там. Не се притеснявайте.Те ще се омесят абсолютно добре в процеса на печене. Ако разбърквате твърде дълго до пълното омесване на съставките, ще се произведе твърде много глутен и ще се загуби много въздух.В резултат ще имаме сухи и сбити мъфини. Това ще се случи и ако оставите сместа да престои за по-дълго време преди печенето.Повдигащите агенти в брашното, активирани от течността, ще стават все по-малко и по-малко колкото повече време минава.
За да бъдат мъфините добре изпечени, влажни и пухкави тябва да се пекат на предварително загрята фурна.Всяка смес, а и всяка фурна е различна.Съответно различните видове мъфини се пекат при различна температура. Но ориентировъчно времето за печене е около 20-25 мин.За да проверите дали са добре изпечени, можете да боднете в средата с клечка за зъби.Ако клечката излезе суха, значи е време да извадите мъфините от фурната.Ако ли не, оставяте ги за още няколко минути.

И не забравяйте нещо много важно...изпшолзвайте винаги яйца със стайна температура.

Правенето на мъфини е лесно и забавно. Опитайте!

След като ви запознах със същността на мъфините, занапред в този раздел ще ви показвам само снимки на моите мъфини.А някои рецепти за тях, ще можете да четете в раздел "Направи си сам".


                     


                           
                          

Това са пиратски мъфини, които направих за детенцето на моята приятелка Лина.
Самите мъфини вътре са ванилово-шоколадови.
Тези мъфини направих за подарък на братчето и родителите на Роби, чиято торта Мики маус правих по случай 5-я му рожден ден.

Кексчетата на Таня

Следващите кекчета направих за рожденния ден на Танчето.Тя си ги поръча, за да почерпи свои приятели с тях.Искаше да са нещо пролетно и цветно.Самите кекчета са ванилови със стафиди и паченца шоколад.


 

Кексчета за Тони

Нашата кака Тони вече я познавате :) За нея или по-скоро за кръщелницата й направих онази хубава бяла торта с мецанка.Тони и аз сме родени на една и съща дата. И по случай нашите рождени дни тя ми направи прическа, а аз на нея - кексчета :) Искаше с тях да почерпи близки свои приятели и за това някои от кексчетата бяха тематични и специални.Отдавна имах желание да направя кексчета с големи цветя на тях и сега ми се предостави тази възможност. Имах много идеи, а Тони ми даде свобода на действие.Ето ги и малките красвци :