понеделник, 9 май 2011 г.

Някъде в съзвездие Овен и не само там

Знаете ли, че ...
Овен е зодиакално съзвездие, разположено малко на север от небесния екватор. То няма характерна фигура. Трите му най-светли звезди образуват леко извита дъга. През това съзвездие Слънцето преминава от края на април до средата на май. Първи знак в зодиака. Съзвездието има важно астрологическо значение, защото в античността в него се е намирала точката на пролетното равноденствие, т.е. точката, в която Слънцето пресича небесния екватор при движението си от юг на север. В резултат на прецесията точката на пролетното равноденствие сега е изместена в съседното съзвездие Риби. След 600 години точката на пролетното равноденствие отново ще се върне в съзвездието Овен.
Името на съзвездието е превод от латинското му название - Aries. Символизира митологичният овен, чието златно руно е било търсено от Язон и аргонавтите.

Точно един такъв митологичен овен имах честта и удоволствието да пресъздам от захарно тесто.

Преди великденските празници трябваше да направя торта за Боби, съпругът на Еми, с която вече съм ви запознавала.За нейния баща беше тортата с райетата и голямата панделка.
Еми искаше тортата да е на тема звезди, планети и т.н, тъй като Боби преди време се увличал по това и мислел дори да си купува телескоп.И понеже е зодия Овен на върха на тортата трябваше да се мъдри гордо негово величество Овньо. Желанието на Еми беше да е с голееееми рога :) 
Започнах аз да чета за съзвездието, да разглеждам снимки и картинки по темата и накрая си харесах една снимка, на която цветовете се преливаха чудесно и това определи цветовото решение на моята торта. Когато направих тортата и я боядисах и след като мацнах тук-там себристи и златисти звездички за разкош, тя наистина изглеждаше като звездно небе. И точно тогава открих как само едни планети му липсват на този "космос".С голямо удоволствие ги оформих, изрисувах и намерих мястото им, така че да си хармонизират цветовете.
За Овньо какво да ви кажа - стана много, много сладък, такъв един благ, хрисим ииии...горд.Чак е примижал от кеф.Истински красавец! Ама хайде стига съм приказвала, ами да ви покажа тортата :

Вкусово тортата съчетава бял шоколадов мус, млечен шоколадов мус и сиропирани с карамел и бейлис блатове. По думите на Еми била голяма вкусотия.
Но за мое нещастие имаше нещо, което тя не хареса, когато дойде да си я получи ... рогата на Овньо били много малки :)) Малки, ама пък здрави.
Още снимки можете да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар