понеделник, 14 февруари 2011 г.

Торти за моите малки слънца


 
Най-първите торти, покрити със захарен фондан и украсени с фигурки от захарно тесто, които направих бяха за семейни поводи или за подарък на приятели.Толкова много се харесаха на хората, които ги получиха, че ме стимулираха да се самоусъвършенствам.
Ходих на курс, гледах филмчета в интернет за това как се правят различни захарни фигурки, цветя и т.н, упражнявах се във времето, в което децата спят.И реших за втория рожден ден на моя малък син Симеон да направя торта във формата на неговия любим тогава герой - Мики Маус.Идеята ми беше да направя само главата на Мики.За да бъде съвсем изпипана тортата, си купих специално несъхнеща моделираща маса за покриване на торти.Накупих си и всякакви видове хранителни бои.И така успях да сътворя ето тази торта :

Получи се един много симпатичен и усмихната Мики.
Ето и малкият рожденик в компанията на своят Мики и разбиа се на своята сестричка Теа.

За този торта получих много одобрителни отзиви от наши приятели.И тогава реших, че ще се занимавам по сериозно с това.

И тъй като моите деца имат рождени дни през 13 дена, следващата торта беше ред да е за милата ми дъщеричка Теа.Можете да предположите, че като една истинска малка дама, тя е на вълна принцеси и барбита.В къщи имаме няколко рокли на принцесите от Дисни и постоянно се кипри с тях :) За това реших, че особено подходяща за нея ще бъде торта-принцеса.И още една подробност...задължително в любимия й розов цвят!Така ми се пада с това розово, защото като беше бебе все го избягвах .Струваше ми се много скучно всички момиченца да са облечени в розови дрехи, сякаш няма и други хубави цветове.И сега така мисля, но сега вече и малката Теа си има собствено мнение по въпроса.А то е: "розовото ми е любимия цвят" :))
Ето защо принцесата трябваше да е такава.И понеже рожденичката не обича никак сладко(което е чудесно за едно момиче) реших да направя тортата с любимите и сладки неща, които и без това са достатъчно малко - Бисквитки Орео, крем Ванилия, сметана и захарен фондан.Тортата отвън беше покрита с домашно направено пандишпанено руло с пълнеж от ванилова сметана и сладко от ягоди, а вътре кремовете бяха ванилия с парченца бисквитки Орео и Сметана с маскарпоне и дулсе де лече(карамелизирано кондензирано мляко).За основа на тортата наредих бисквити.Получи се чудесна комбинация на вкусовете.
А ето я и нейно величество нашата принцеса :
Теа беше особено щастлива при вида на тортата.Само че на мен ми беше много мъчно да я разрежа :)


Следващия повод за торта беше имения ден на Мони на 3  февруари.
Оказва се, че Симеонов ден се празнува два пъти в годината - на 2 февруари и на 1 септември.Двата празника имат земеделска идея в основата си.Те разполовяват годината на две - пролетно и есенна оран и сеитба.Но все пак трябваше да си изберем едната от двете дати, на която да отбелязваме имения ден на Монката.И понеже Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината( някъде го наричат "Симеон Бележник", защото белязва хората, като им оставя рани и белези)... ние избрахме февруарската.
След като минахме етапа на Мики Маус, сега сме на етап "Играта на играчките" на Дисни.И по-специално Симеон е влюбен в Бъз Светлинна година.Какви ги говоря...той направо си е Бъз :) Да, да...смешно звучи, но като го попитате как се казва и той отговаря "Аз съм Бъз пътлинна(светлинна) година, идвам с мир".Освен това скача като Бъз, натиска въображаеми копчета по ръцете си, постоятнно крещи думите на Бъз "към безкрая и отвъд".
И както може би вече се досещате моята торта за него трябваше да е с любимия му герой.Повярвайте ми, този Бъз си беше истинско предизвикателство да бъде моделиран от захарно тесто, с всичките му там детайли и детайлчета :)Отне ми сумарно около 4 часа, за да го направя.Самата торта после ми се видя песен.Тъй като фигурката се получи доста голяма, нямаше нужда от твърде много декорация на тортата.Направих и едно извънземничко за нашата кака, която и без друго е в недоумение защо тя няма имен ден.В крайна сметка се получи ето това :
 Тортата стана много весела и свежа и всички си мислеха, че фигурката от горе е играчка.Но надписа на обувката е вещественото доказателство, че си е от захар.Съдбата на извънземното беше изяждане от Теа, както и на някои части от Бъз.Но все пак успях да прибера в кутията със спомени на Симеон тялото с главата, един крак и една ръка :)
Още снимки и детайли можете да видите ето  тук.

6 коментара:

  1. Браво Ради! Много нежен блог, точно като авторката си! Пожелавам ти да ти се връща многократно любовта, с която твориш тези красиви и вкусни изкушения! Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за милите думи, Ани!Радвам се, че ти е харесал моя блог!Надявам се всеки, който го посети да се почувства тук добре дошъл и да иска да се върне пак!Вярвам , че всичко, което правим с любов достига до душата на хората,
    защото сме вложили в него своята душа :)) Знаеш, така е и при теб :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ради, направо шапка ти свалям, уникална си! Всичките торти са невероятни, а и като чета за пълнежите направо слюнки ми потичат. Абсолютно сериозно съм решила да стана твоя постоянна клиентка, чакам първия повод в семейството. Кажи ми колко по-рано трябва да ти се обадя за поръчка?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Оля!Ще се радвам искрено да направя торта и за вас :)Ако нямам други поръчки понякога и няколко дена по-рано е достатъчно, но за по-сигурно ми се обади десетина дена или поне седмица по-рано, за да имаме повече време да уточним подробностите по тортата :)Целувки на децата!

    ОтговорИзтриване
  5. Ради, страхотен блог!
    Пожелавам ти много успех и неспирен стремеж да ни радваш очите със своя талант!
    Поздрави,
    Соня /Виктор :)/

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти от сърце за хубавите пожелания, Сонче! :)

    ОтговорИзтриване